- 4 personen
- 70 minuten bereiding gevolgd door 40 minuten in de oven
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 375 gram verse lasagnebladen
- 250 ml tomatenpuree
- 250 ml rode wijn
- 1 grote en fijngehakte ui
- 1 fijngehakte wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas.
- twee eetlepels gehakte bladpeterselie
- twee eetlepels olie
- 30 gram boter
- Zelf bechamelsaus maken? Dan ook:
- 560ml melk
- 60 gram boter
- 40 gram bloem
- halve theelepel versgemalen nootmuskaat
Het recept on lasagne te maken
Lasagne is een erg lekker gerecht dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen maar wat graag eten. Natuurlijk kan je er voor kiezen om de lasagne kant en klaar te kopen in de supermarkt, maar zou het niet veel leuker en gezonder zijn mocht je deze gewoon zelf kunnen maken? Lasagne maken is niet zo moeilijk als veel mensen denken. Daarnaast bestaan er heel wat variaties op de klassieke lasagne waardoor deze bijvoorbeeld ook gegeten kan worden door vegetariërs. Denk je er aan om zelf ook lasagne te gaan maken en ben je op zoek naar een goed recept? Dan is dit precies waar je naar op zoek bent!
Voorbereiding
De voorbereiding is vooral belangrijk zodat je alles wat je nodig hebt tijdens de daadwerkelijke bereiding, hebt liggen. Op deze manier wordt je tijdens het koken nooit te ver van je vuur verwijderd. Hoe dan ook, zorg er in ieder geval voor dat je beschikt over een pan met dikke bodem, dat je alle ingrediënten in huis hebt en dat je op een ontspannende manier aan het koken kan beginnen.
Hoewel lasagne maken niet zo moeilijk is vergt het wel een beetje tijd en is het altijd aangenamer om te koken in een rustige dan in een hectische omgeving. Is er voldaan aan al deze factoren? Dan kan je beginnen!
Eindelijk! Zelf lasagne maken!
Je neemt de pan met dikke bodem en bakt daarin de ui, wortel en bleekselderij. Je doet dit op een matig vuur en tot ze zacht zijn. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat het mengsel niet aan de bodem aanbrandt. Zet het vuur nu iets hoger en doe het gehakt in de pan. Laat deze lekker bruin worden en maak de klonten fijn met een vork.
Voeg de tomatenpuree toe net als de wijn en de peterselie. Vervolgens breng je het geheel op smaak en wordt het tijd om het mengsel aan de kook te brengen.
Wanneer dit is gebeurd zet je het gerecht op een lager vuurtje en laat je het gedurende drie kwartier sudderen. Zet het verkregen mengsel dan even opzij.
Klaar? Verwarm de oven dan alvast op 180 graden.
De bechamelsaus
Van de tijd die we hierdoor krijgen gaan we gebruikmaken om de bechamelsaus te bereiden. Je kunt het natuurlijk ook kant en klaar kopen. Smelt hiervoor de boter in een pan op een laag vuurtje. Voeg nu bloem toe en roer het geheel gedurende 1 minuut. Nu gaan we de melk er geleidelijk aan door roeren, maar vooraleer we dat doen halen we wel de pan van het vuur.
Zet de pan na afloop terug op het vuur en blijf roeren tot de saus begint te koken en te dikken. Laat de saus nu nog één minuutje pruttelen en voeg de nootmuskaat toe. Breng de saus vervolgens op smaak en ze is helemaal klaar!
Doe een plasticfolie over de saus en zet deze dan pas weg. Op deze manier voorkom je dat er vellen op de saus gevormd worden.
En… weer verder met het maken van de lasagne
Inmiddels is de tijd aangebroken om verder te werken aan de lasagne. Hiervoor ga je de lasagnebladen op maat snijden en leg je ze in een diepe, rechthoekige en vuurvaste schaal.
Check of de oven al ongeveer 180 graden is. Vet de schaal in, leg een dun laagje vleessaus op de bodem en leg er nu nog een laagje bechamelsaus overheen. Het kan voorkomen dat in tussentijd de bechamelsaus te dik is geworden om makkelijk uit te kunnen smeren. Is dat het geval, warm deze dan even terug op.
Leg nu de lasagnebladen er op en druk ze voorzichtig naar beneden. Op deze manier wordt eventuele lucht er tussenuit geduwd. Ga nu gewoon verder met het plaatsen van de laagjes en rond af met de bechamelsaus. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen en bak de lasagne ongeveer 35 à 40 minuten in de oven. Eventueel kun je de lasagne nog even 5 minuutjes laten afkoelen.
Verschillende soorten lasagne
De klassieke lasagne is niet voor iedereen weggelegd. Vegetariërs zullen bijvoorbeeld niet blij zijn met bepaalde ingrediënten die gebruikt worden bij het bereiden van dit gerecht.
Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een lasagne te maken die perfect voldoet aan de wensen van vegetariërs. Wat bijvoorbeeld te denken van een lasagne met aubergine en gorgonzola? Of misschien is een lasagne met courgette, eieren en mozzarella wel iets voor jou? Ook een lasagne met paddenstoelen en een lasagne met spinazie worden over het algemeen goed gesmaakt en dat zowel door jong en oud.
Steeds meer mensen kiezen er voor om hun lasagne te bereiden met vis in plaats van vlees of groenten. Door de jaren heen zijn hierdoor verschillende extra soorten lasagne ontstaan. Denk daarbij maar eens aan lasagne met gerookte zalm. Deze wordt over het algemeen steeds bereid in combinatie met spinazie en avocado.
Een andere lekkere variant is deze met zalm en basilicumdressing. In principe is het zelfs mogelijk om zelf een beetje te experimenteren met ingrediënten. Naast de vis kan je naar eigen inzicht eigenlijk min of meer zelf bepalen hoe jou ideale lasagne er uit zal komen te zien.